1. 12. 2010.

MIRKO RONDOVIĆ





















Mirko Rondović je rodjen 1945. godine u Vidrama kod Pljevalja. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Pljevljima a Višu školu za spoljnu trgovinu u Beogradu. Pevačku karijeru je počeo kao gimnazijalac u KUD-u "Volođa" iz Pljevalja a po dolasku na studije u Beograd postao je vokalni solista AKUD-a "Branko Krsmanović" sa kojim je obišao mnoge zemlje na svim kontinentima.
Prve trajne snimke za Radio Beograd je snimio 1968. godine a 1970. postao je i stalni solista Radio Beograda.Od tada pa do danas za fonoteku radija snimio je oko 100 trajnih snimaka, otrgavši od zaborava mnoge divne pesme iz Starog Rasa, današnjeg Sandžaka, Crne Gore, BiH i Makedonije. Snimio je više singl i long plej ploča kao i CD izdanja. Pojavljivao se u skoro svim najvažnijim emisijama televizija Beograd, Titograd (današnja TV Crne Gore) Novog Sada, Prištine, Sarajeva, Banja Luke...
Komponovao je oko 30 pesama od kojih je svakako najpoznatija Svi pljevaljski tamburasi. Najviše ocene od stručnjaka je dobila njegova interpretacija jedine Njegoševe ljubavne pesme Noc skuplja vijeka kao i pesme Hajdana koju je napisao Kralj Nikola I Petrović. Za obe ove pesme muziku je napisao profesor Ilija Milatović.

- Avuša sadi vinograd
- Blago tebi cvijet karanfile
- Devojče tenko, visoko
- Djevojka je momku prsten povraćala
- Duni vjetre malo sa Neretve
- Il' je vedro il' oblacno
- Mlada Jelka ljubi Janka
- Moćevčiću, mali Carigrade
- Pomračina, cjelo selo spava
- Razbolje se šimšir list
- Razbolje se zorna Zorka
- Sedam dana, sedam noći
- Šetajuci pored Ljubovića
- Sjela Hajra kraj bunara
- Sve ptičice zapjevale

Izbor iz opusa Mirka Rondovića

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...