11. 10. 2010.

SEĆANJE NA MILANA BABIĆA

















Milan Babic je bio jedan od poslednjih izvodjaca autenticne srpske narodne muzike i borac se za ocuvanje tradicionalnog sumadijskog zvuka. U jednom od poslednjih intervjua izjavio je: "To je ono sto srpski narod nosi u genima a cega se odrekao za poslednjih deset godina. Ne zelimo zabrane neke druge vrste muzike ili nekih pevaca vec cemo traziti da dobijemo isto prostora u medijima koliko dobija muzika koja nije sa ovih prostora", rekao je tada Milan Babic.
Milan Babic je preminuo od posledica srcanog udara 30. novembra 2009. godine. Nekoliko recenica Nene Kunijevic muzickog urednika Radio televizije Srbije povodom smrti Milana Babica:
"Milan Babic je umetnik koji zauzima znacajno mesto, medju doslednim ljudima koji ostaju verni svom ljudskom i profesionalnom opredeljenju. Autenticni sumadinac kojem je zavicaj podario dusu i talenat, umetnik ciji ce zivot biti zapisan u analima srpske tradicije", Kunijevic je dodala da je Milan Babic bio vredan i predan u skupljanju i ocuvanju narodnog blaga.
"Toplinom glasa i ukusom u odabiru kako starih tako i novih narodnih pesama koje su ostale verne tradicionalnim korenima, Babic je sebi obezbedio priznanje jednog od najvrednijih cuvara srpske pesme", rekla je Kunijevic.
"Saradnjom sa suprugom, doktorkom Radmilom Babic, koja spada u najbolje tekstopisce nove narodne pesme, ucinio je veliki pomak u statusu muzike ciji su kvaliteti nesporni a dobili su i priznanja najvecih muzickih strucnjaka", rekla je Nena Kunijevic i dodala da samo veliki umetnici mogu tako dugo da opstanu u vrhu najpriznatijih i najpoznatijih.

01 Beograde grade
02 Da zna zora
03 Djaurko mila
04 Evo ovu rumen ružu
05 Jedna reka u mom kraju
06 Jesen stiže rana
07 Kad bi znala, dilber Stano
08 Kada moja mladost prodje
09 Kosio sam seno
10 Kradem ti se u večeri
11 Malenim sokakom
12 Moj konjiću
13 Na Moravi vodenica stara
14 Negde u daljini
15 Odlazi, odlazi
16 Snijeg pade na behar na voće
17 Sto ti je, Stano mori
18 Sve behara
19 Tužno vetri gorom viju
20 Zarasle su staze moje

SECANJE

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...