4. 6. 2012.

GYPSY GROOVZ ORCHESTRA GOES TUTTIMUNDI - Night train for lovers and thieves

Album „GGOGTM, snimljen sa ucesnicima Dragačevskog sabora trubača, uz internetsku asistenciju muzičara iz 14 zemalja, "verovatno je najbolje izdanje ciganske muzike“ u 2009. godine", ocenio je britanski Bi-Bi-Si (BBC).
U prikazu muzičkog kritičara ove medijske kuće Džona Luska navodi se da je „Gypsy Groovz Orchestra“ nastao tako što je njegov autor Ilija Stanković, u nastojanju da dočara živu atmosferu Guče, okupio u studiju u Vrnjačkoj Banji 75 muzičara pod vodjstvom Ekrema Sajdića i snimke postavio na Internet.
Zatim su muzičari iz celog sveta pozvani da unaprede ovaj džemsejšn i oni su to učinili preko svetske informatičke mreže, nasnimivši svoje predloge preko postojećih snimaka. U ovom jedinstvenom projektu učestvovali su muzičari iz 14 zemalja. Medu onima čiji je doprinos uključen (u album) nalazi se 10 rastafarijanaca sa Trinidada i svirač sitara iz Pendžaba po imenu Gurdial Sing Namdar. "To možda deluje čudnovato ali romska dijaspora ima korene na indijskom potkontinentu", naveo je britanski kriticar. Prema recima Džona Luska, album je „model empatijske muzicke telepatije koja ima cudesno neužurbanu, senzualnu gracioznost“. “Ovo je verovatno najbolje ’world music’ izdanje ciganske muzike objavljeno 2009. godine u svetu“, ocenio je Lusk.  Ilija Stankovic, autor projekta „Gypsy Groovz Orchestra“ je 2002. godine, u saradnji s grupom „Ekrem & Gypsy Groovz“ iz Vrnjacke Banje koju predvodi Ekrem Sajdic snimio album „River of happiness“ posvećem termalnim izvorima na jugu Srbije. Na albumu su gostovali svetski proslavljeni džez trubac Duško Gojkovic i slavni perkusionista iz Indije Ramus Shotam.

01 - Gypsy girl Emina
02 - Rise of the black sun
03 - Hot Water Festival - Part 1 (Djul Zulejha)
04 - Hot Water Festival - Part 2
05 - Hot Water Festival - Part 3 (Put putuje Latif aga)
06 - Hot Water Festival - Part 4
07 - Hot Water Festival - Part 5
08 - Hot Water Festival - Part 6 (Danče, Rece cica da se zeni...)
09 - By the creek of the hot water (Kraj potoka, bistre vode)
10 - Fall down, you golden sun (Zajdi, zajdi jasno sonce)

GGO 09

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...