18. 8. 2010.

RADMILA BAKOČEVIĆ - Romanse

Otac Djorđe Vasović bio je činovnik, majka Darinka (Milićević) domaćica. Školovala se u Guči i Čačku. Po očevom nalogu upisala je i završila učiteljsku školu u Titovom Užicu. Međutim, na svu sreću (njenu i poklonika opere) upućeni su na vreme otkrili talenat i preusmerili njen život. Da bi ispoštovala oca, stigla je u Tutin gde je trebalo da radi kao učiteljica. Ali ljubav prema muzici bila je jača. Nedugo potom obrela se u Beogradu, na ispitu za Srednju muzičku školu. Muzičku akademiju diplomirala je u klasi profesora Nikole Cvijića 1956. ulogom Mimi u „Boemima„. Magistrirala je solo pevanje, takođe na muzičkoj akademiji u Beogradu a usavršavala se na milanskoj “Skali” (1962, M. Frigieri).
U pozorište je ušla kao student. Prvi koncert je imala sa Filharmonijom, Bio je to ciklus pesama Stanojla Rajčića „Ribarčeta san„. To joj je bilo prvo profesionalno pevanje, a debitovala je ulogom Paža u „Don Karlosu“. Sledećih 45 godina (od čega je 43 sezone pevala u Narodnom pozrištu), otpevala je gotovo sve što je bilo napisano za lirsko-dramski fah: od Verdija, preko Pučinija, do Belinijeve „Norme„, koju je pevala više puta i od same Marije Kalas. Dugo je bila profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, potom i šef katedre za solo pevanje.
Ostavila je oko 70 velikih sopranskih uloga, od lirsko-koloraturnog do izrazito dramskog faha.
Za značajna umetnička ostvarenja dobila je više naših priznanja a u sezoni 1976/77. godine proglašena najboljim operskim ostvarenjem u celoj Italiji.
Radmila Bakocevic volela je da se isproba i u starogradskoj pesmi, romansi...

Radmila Bakocevic - Beli bagrem
Radmila Bakocevic - Hladan vetar poljem piri
Radmila Bakocevic - Jesenje lisce
Radmila Bakocevic - Ne te mislim
Radmila Bakocevic - Ruzmarine moj zeleni
Radmila Bakocevic - Stari cigan
Radmila Bakocevic - Viju vetri
Radmila Bakocevic - Zar ti ne kaze pesma stara

RADMILA BAKOČEVIĆ

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...