17.08.2010.

ANSAMBL RESENČANI - Starogradske pesme
РАСПЕАНИ РЕСЕНЧАНИ 

Посебен, ако не и најголем белег во културното живеење на Преспа секако има оставено
и музичкиот состав „Распеани Ресенчани“, пеејќи и свирејќи ги најубавите
староградски песни. 
За време на своето постоење овој оркестар има издадено повеќе плочи, одржле многу
концерти, настапи и ТВ гостувања. А посебно карактеристични и интересни за народот
од овој крај биле серенадите кои Ресенчани ги приредувале, на кои девојките се
разбира најмногу се радувале. 
„Распеани Ресенчани“ со својата автентичност и оригиналност, презентирале
незаборавни бисери од преспанското фолклорно подрачје кои се слушаат и ден денес. 
Затоа, ви даваме можност да си симнете неколку нивни песни, за кои сметаме дека се
посебно карактеристични и познати. (коментар - TataMata)
Resencani - Ajde da se zemime Vase
Resencani - Ajde Sana mana po kantarot
Resencani - Duna Jana po poleto
Resencani - Makedonsko oro
Resencani - Marie, mlada nevesto
Resencani - Moli Boga, Leno
Resencani - Narode makedonski
Resencani - Poslusajte me, ej drugari
Resencani - Prolet dojde
Resencani - Snosti minav kraj rajskata gradina

RESENCANI

1 коментар:

  1. Makedonskiot narod od sekogas bil muzicki nadaren. Makedonskata folk muzika e seuste zastapena i vo denesni vreminja.Taa e upotrebuvana najcesto na familijarni veselbi i slicno. Sozdavatelite na ovie pesni go prikazuvaat zivotot na Makedonskiot narod. Pesnata kaj Makedonskiot narod bila zastapena duri i vo najteskite vreminja. TataMata

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...