27. 6. 2010.

Kraljica sevdaha NADA MAMULA















Nada Vukicevic je rodjena 1927. godine u Beogradu i krstena u maloj crkvi na Vracaru. Udajom za Nikolu Mamulu odlazi u Sarajevo i tu se upoznaje sa sevdalinkom. Ostalo je zabelezeno da joj je prva sevdalinka koju je zapevala bila " Ah meraka u veceri rane !"
U Nadinom izdavackom opusu nije bilo puno ploca. Dva velika samostalna albuma, nekoliko ploca izdatih u Australiji, Bugarskoj, Holandiji i Americi ( na jednoj od ploca nalazi se interpretacija pesme " Kafu mi draga ispeci!" koju je Nada prva snimila i pokazala javnosti ), jedna audio kaseta, te nekoliko desetina singl ploca.To je kompletna njena diskografska zaostavstina ali zato u arhivima Radio Sarajeva, Radio Beograda, Radio Novog Sada i Radio Podgorice ostavljeno je preko dvesta njenih interpretacija nezaboravnih sevdalinki i pesama iz Srbije, Crne Gore, Sandzaka, Vojvodine... Rado je bila vidjen gost svuda gde se pojavila. Uz Zaima Imamovica bila je najpopularniji pevac ondasnje Jugoslavije.
Gubitak voljenog saputnika tesko podnosi i to postaje uzrok njenog naglog povlacenja sa scene. Nakon smrti supruga odrzala je oprostajni solisticki koncert u sarajevskom " Domu mladih ", pojavila se na kocertu Jozi Penavi, otputovala na jedno gostovanje u Kanadu i povukla se da dostojanstveno doceka odlazak sa ovoga sveta. Vise nije nastupala.
Mozda je uzrok njenog naglog povlacenja sa muzicke scene bio i pocetak gradjanskog rata u Bosni 1992. godine koji je nju veoma pogodio. Kao osoba koja je preko noci zavolela Bosnu nije mogla da veruje sta se pred njenim ocima desava sa narodima koje je pojednako volela i kojima je uvek rado pevala.
Dana 11.10.2001. godine zauvek je otisla "Negdje u daljine ". Po izricitoj zelji sahranjena je u krugu najblizih prijatelja i rodbine na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je mali izbor iz opusa Nade Mamule:

Nada Mamula - A što ćemo ljubav kriti
Nada Mamula - Ah meraka u večeri rane
Nada Mamula - Aj, gdje si dragi, živa željo moja
Nada Mamula - Aksam mrače
Nada Mamula - Beograde grade
Nada Mamula - Blago suncu i mjesecu
Nada Mamula - Bosno moja divna, mila
Nada Mamula - Bulbul pjeva okolo Mostara

Nada Mamula - Ko t' pokida sa grla djerdane
Nada Mamula - Kolika je Jahorina planina
Nada Mamula - Kolika je u Prijedoru čaršija
Nada Mamula - Mošćanice, vodo plemenita
Nada Mamula - Mujo kuje konja po mjesecu
Nada Mamula - Ne ašikuj Mujo
Nada Mamula - Oj Mostaru, širok li si
Nada Mamula - Oj Vrbasu, vodo hladna
Nada Mamula - Sa Igmana pogledat' je lijepo

 IZBOR

Potraga za snimcima koji su (ne znam iz kojeg razloga) nedostupni,
zakljucani u gore navedenim arhivima ex YU Radio stanica se nastavlja

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...