31. 10. 2015.

ZEHRA DEOVIĆ - Pjesme iz Bosne





















Zehra Deović, jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinke, umrla je juče u 77. godini života nakon duge borbe sa teškom bolešću.

Rođena je 09.12.1938. u Foči. Još kao mlada djevojka postala je članica tamošnjeg Omladinskog KUD "Jedinstvo". Njen talenat ju je ubrzo odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama obišla je po nekoliko puta sve kontinente.

Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunske kvalitete. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH.

a1 Zehra Deovic - Oj Igmane
a2 Zehra Deovic - Sarajevo, behara ti tvoga

b1 Zehra Deovic - Slavuj pjeva na beharli grani
b2 Zehra Deovic - Uzalud se mi voljesmo

Jugoton EPY-3246,1965.g

Zehra Deović, jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinke, umrla je jutros u 77. godini života nakon duge borbe sa teškom bolešću.
Rođena je 09.12.1938. u Foči. Još kao mlada djevojka postala je članica tamošnjeg Omladinskog KUD "Jedinstvo". Njen talenat ju je ubrzo odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama obišla je po nekoliko puta sve kontinente.
Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etno muzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunske kvalitete. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH.
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/202764/umrla-zehra-deovic-nakon-duge-borbe-sa-bolescu#sthash.NxSDI2Qb.dpuf

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...